Quina és la relació entre la hipertensió arterial i la salut oral?

La hipertensió arterial, la tensió arterial alta o elevada, és un trastorn que es caracteritza perquè els vasos sanguinis reben una pressió alta de forma recurrent. En aquest sentit, és important tenir clar que la tensió arterial és la força que la sang exerceix contra les artèries quan aquesta és bombejada pel cor per arribar a totes les zones del cos. D’aquesta manera, quant més esforç ha de fer el cor per bombejar-la, més gran és la força que reben les parets de les artèries i, per tant, més alta és la tensió.

Quan un o una pacient pateix hipertensió?

La tensió arterial normal en persones adultes és de 120 mm Hg quan el cor batega (tensió sistòlica) i de 80 mm Hg quan aquest es relaxa (tensió diastòlica). Quan la primera presenta uns registres iguals o superiors a 140 mm Hg i la segona, uns iguals o superiors a 90 mm Hg, el o la pacient té hipertensió.

Segons les dades de la Organització Mundial de la Salut (OMS), la hipertensió afecta més del 30% de la població mundial. Al 2015, per exemple, un de cada quatre homes i una de cada cinc dones patien aquesta malaltia, tot i que, actualment, es calcula que només una cinquena part tenen controlat el problema. El 17 de maig, se celebra el Dia Mundial de la Hipertensió, precisament, amb la vista posada en la reducció de la seva prevalença. Per a la OMS, una de les metes per a l’any 2025 és reduir-la en un 25%, tenint en compte els valors de referència de 2010.

Amb quines malalties està associada la hipertensió?

La hipertensió és un dels principals factors de risc de les malalties cardiovasculars, sobretot la malaltia coronària i cerebrovascular, dels problemes renals crònics, de la insuficiència cardíaca i de la demència. Sabies, a més, que està relacionada amb la boca? Els i les pacients que pateixen afeccions a les genives, especialment periodontitis, en moltes ocasions també presenten problemes d’hipertensió.

Quina és la relació entre la hipertensió i la salut oral?

La periodontitis és una malaltia que no només afecta a les genives, com és el cas de la gingivitis, sinó que també ho fa a les estructures que envolten i donen suport a les dents. Per això, en un estat avançat, el o la pacient pot acabar perdent les dents afectades.

Segons les últimes evidències científiques, aquesta patologia de la boca provoca una inflamació sistèmica que pot afectar a la rigidesa dels vasos sanguinis. D’aquesta manera, la periodontitis està relacionada amb un augment del risc de patir disfunció de l’endoteli, la capa que envolta el cor, i estrès oxidatiu, dos situacions que, a la vegada, estan implicades en el desenvolupament de la hipertensió.

 

Per prevenir les patologies periodontals, a l’Institut Dental Pere Claver recomanem una higiene bucodental diària que sigui exhaustiva. És a dir que, a més del raspallat de les dents, també contempli l’ús de la seda dental i dels raspalls interdentals per netejar les zones entre les dents. En elles, acostuma a acumular-s’hi la placa bacteriana, una de les causes més habituals de la inflamació, l’envermelliment i el sagnat de les genives. A més, també és important realitzar-se, com a mínim, una neteja dental professional i una revisió dental cada any. En els casos dels pacients que pateixen o han patit afeccions a les genives, podem recomanar-les dues vegades l’any. Un diagnòstic i un tractament precoç de la periodontitis és important per recuperar la salut de la boca, evitar la pèrdua de dents i prevenir qualsevol de les malalties que hi estan associades.

De la mateixa manera, recomanem deixar el tabac, controlar la ingesta de begudes alcohòliques, mantenir uns bons hàbits d’alimentació i practicar activitats físiques moderades de forma recurrent.

Si presentes algun símptoma relacionat amb la malaltia de les genives, no deixis passar el temps i fes una visita al teu dentista. Si ens necessites, pots trucar-nos al telèfon 93 443 12 00 o posar-te en contacte amb nosaltres a través del formulari del nostre web.