Els teus gens afecten la teva salut bucodental? Són els problemes de salut bucodental hereditaris?

Moltes vegades relacionem l’herència genètica amb el color dels ulls, l’altura, el color del cabell o altres característiques físiques, però poques vegades pensem en com aquesta també té a veure amb el desenvolupament de determinades malalties, fins i tot problemes de salut bucodental.

La mida de les nostres dents, la seva posició, la forma de la mandíbula, l’aparició de càries i la predisposició a patir algunes malalties dentals poden venir determinades per la nostra genètica:

 

Càries:

Nature Communications afirmava en el seu estudi que l’aparició de càries i la periodontitis estan relacionades amb la genètica, ja que s’han identificat fins a 47 gens que impliquen aquests problemes de salut. Encara així, el que heretem és la tendència (o no) a tenir càries, però en cap cas podem responsabilitzar al 100% als nostres progenitors de patir aquesta malaltia. La càries no s’origina simplement per la genètica, sinó que existeixen algunes circumstàncies externes que incrementen la possibilitat de patir-les. Aquestes poden ser tant el tipus d’alimentació, la ingesta freqüent de sucres, la sequedat bucal, la higiene, la composició de la saliva i el microbioma. Així que: segueix els nostres consells per prevenir les càries!

 

Qualitat de la saliva:
La saliva és un protector natural per ales nostres dents, ja que neteja els residus d’aliments i bacteris, proporciona ions per a la re-mineralització i té capacitat antibacteriana i antivírica. En definitiva, depenent de la qualitat de la saliva que pot venir marcada per la genètica, tindrem més capacitat de mantenir el pH de la nostra boca, neutralitzar els àcids i protegir les dents i les genives.

 

Les dents supernumeràries:
Aquesta anomalia es defineix com la presència d’una major quantitat de dents dels previstos. L’herència juga un paper molt important en l’aparició de peces dentals de “més”, ja que s’associa amb un gen recessiu associat al cromosoma X i que, per tant, és més probable en homes que en dones. Aquesta anomalia pot impedir l’erupció de les dents permanents i, com a resultat, caldria un tractament de cirurgia i d’ortodòncia per tractar-ho.

 

La malposició dentària:
Una mala alineació també es pot transmetre de pares i mares a fills/es. A més, no sempre és una qüestió estètica, sinó que a vegades també s’ha de corregir la mossegada per aconseguir una bona salut bucodental. Això sí! No sempre podem relacionar malposició amb la genètica: les dents es poden desenvolupar de forma desigual també a causa de problemes de creixement de la mandíbula, per l’obstrucció de les vies respiratòries i per malalties bucodentals, entre d’altres.

 

Malalties de les genives:

La malaltia periodontal és una infecció dels teixits que es pot donar per uns mals hàbits de raspallat i/o l’ús inadequat de la seda dental. Hi ha malalties com la diabetis que poden ser un factor de risc per a aquesta anomalia, però també la predisposició genètica pot influir. De totes maneres, per evitar la periodontitis, el més important és mantenir una bona salut oral, evitar fumar i els medicaments que disminueixen el flux de saliva.

Heretar bons hàbits: la millor prevenció

Tenir informació genètica pot ser útil per prevenir certes malalties dentals. Per exemple, si sabem que tenim un major risc de desenvolupar càries, podem implementar mesures preventives com una dieta equilibrada o higienes dentals professionals més freqüents.

 

De tota manera, la millor herència són els bons hàbits. Aconseguir que des de petits tinguin una sèrie d’hàbits bàsics d’higiene oral permetrà prevenir patologies i tenir una bona salut bucodental. És important un bon raspallat després de cada àpat, utilitzar la seda dental, usar elixir bucal, mantenir una alimentació equilibrada i saludable, evitar el tabac, canviar el raspall cada 3 mesos i visitar al dentista periòdicament.

 

Perquè la nostra salut dental no depèn exclusivament de la genètica heretada, sinó dels nostres cures diàries!

 

Si pateixes alguna anomalia o vols informació sobre hàbits saludables, salut bucodental i genètica, contacta’ns!

No Comments

Leave a Reply