Sabies que és bastant comú afegir fluor a l’aigua potable com a mesura de salut pública? En molts països es fa amb l’objectiu de prevenir la càries dental. No obstant això, aquest enfocament s’ha tornat controvertit i ha generat debats sobre els possibles efectes adversos que pot provocar el consum d’aquest element. Però realment… fins a quin punt ens pot afectar el fluor a la nostra salut bucodental?

 

El fluor és un químic que es troba present en diversos elements del nostre dia a dia. Es pot detectar a l’aigua potable, en aliments i begudes com peix, te, raïm, espinacs o altres aliments cultivats en sòls amb fluor natural. Sobretot, però, està present en productes dentals, com la pasta de dents i els col·lutoris. Té molts beneficis per a la salut dental i quan s’utilitza correctament reforça l’esmalt dental i ajuda a prevenir la formació de càries. Com tot, però, els excessos són dolents i una exposició excessiva de fluor pot desenvolupar fluorosi.

 

Aquesta condició afecta les dents i pot interferir amb la formació de l’esmalt dental, la capa externa protectora de les dents. Es pot manifestar físicament, en casos lleus, amb taques o línies blanques, opaques, i, en casos més greus, taques marrons o àrees aspres i poroses. No obstant això, és important destacar que no causa cap símptoma o dolor i que la majoria dels casos és principalment una qüestió estètica.

 

Des de l’Institut Dental Pere Claver aconsellem auto explorar la cavitat oral per poder identificar possibles signes de fluorosi seguint aquests passos:

  • Examina les teves dents en un ambient ben il·luminat i davant d’un mirall. Observa si tens alguna taca blanca o marró, línia opaca o àrees aspres a l’esmalt dental.
  • Compara les teves dents amb les de les altres persones. Si notes que a simple vista les teves dents tenen una aparença diferent de la resta, pot ser indicatiu de fluorosi.
  • Controla amb la teva pròpia llengua la forma i el tacte de les teves dents, si l’esmalt és o no aspre.
  • Considera el teu historial d’exposició a aquest químic. Si pots detectar alguns dels símptomes anteriors, caldria reflexionar sobre l’exposició al fluor, pensant en la quantitat de pasta de dents que fem servir o en si consumim productes que puguin contenir fluor en excés.

Tanmateix, per detectar si pateixes o no de fluorosi, és recomanable que acudeixis a un dentista, ja que els odontòlegs o ortodoncistes són els professionals capacitats per realitzar una exploració dental completa, avaluar la presència de fluorosi en les teves dents i aplicar el tractament adequat.

 

Si tens inquietuds sobre la fluorosi o observes canvis en l’aparença de les teves dents, pots enviar les teves preguntes a través d’Instagram. Per sol·licitar una cita, omple el formulari.

 

I recorda! La fluorosi és una condició prevenible, i amb la cura dental adequada i la supervisió, pots mantenir una bona salut bucal.

No Comments

Leave a Reply